Indlæg fra JP

Her er et lille indlæg fra JP, synes det var relevant at tage med.

 

Indeklimaet stinker på arbejdspladsen

Offentliggjort 23.11.11 kl. 06:50

Vi får hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær, fordi indeklimaet er dårligt.

Det viser en ny undersøgelse blandt kontoransatte, som YouGov har foretaget for ejendomsudviklerfirmaet Skanska Øresund.

Her svarer hele 20 procent af de adspurgte, at indeklimaet på deres arbejdsplads er dårligt eller meget dårligt.

Mange får træk

Et klassisk indeklimaproblem er, at medarbejderne oplever træk, eller at arbejdspladsen bliver for varm om sommeren og for kold om vinteren. Og det kan have direkte indflydelse på medarbejdernes produktivitet og dermed på virksomhedens bundlinje, siger projektchef Elo Alsing fra Skanska Øresund, som også sidder med i bestyrelsen hos Green Building Council Denmark

Den opfattelse bakkes op af lektor Geo Clausen fra Institut for Byggeri og Anlæg på DTU, som til daglig forsker i ventilation og luftkvalitet.

»Indeklimaet spiller en stor rolle for medarbejdernes præstationer, blandt andet fordi der bruges mange ressourcer på at bearbejde de negative indtryk, om det så er træk, luftkvalitet, temperaturer eller støj. Vi har kunnet dokumentere, at produktiviteten falder med mellem 5 og 10 procent, når indeklimaet er dårligt,« siger han til 24timer.

Luft til hjernen hjælper

Ren luft til hjernen står da også højt på ønskelisten blandt de kontoransatte. Ifølge undersøgelsen vægter et godt indeklima nemlig højere end eksempelvis arbejdspladsens beliggenhed, transporttiden til hjemmet, og hvorvidt man sidder i eget kontor.

Alligevel er det hver anden i undersøgelsen, som svarer, at luftkvaliteten på deres arbejdsplads er for dårlig. Og det undrer Geo Clausen, at det fortsat er et problem på så mange virksomheder.

»Det er gået op for mange, at indeklima er et konkurrenceparameter. Men så meget desto mere uforståeligt er det, at der stadig er virksomheder, som ikke får gjort noget for at forbedre det. Sætter vi faldet i produktivitet, når indeklimaet er dårligt, op over for udgiften ved at forbedre det, som måske svarer til omkring en procent af lønomkostningerne, så er det helt tydeligt en dårlig forretning ikke at forbedre indeklimaet,« konstaterer han over for 24timer.

Luft ud trods kulden

Og der er ekstra god grund til at være opmærksom på arbejdspladsens indeklima netop nu. Når vejret bliver koldere, er vi nemlig mindre tilbøjelige til at lufte ud og skruer i stedet op for varmen.

Ifølge Geo Clausen er det dog den sikre vej til mere hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær.

 

Kilde: 24timer

2 comments for “Indlæg fra JP

 1. 24. november 2011 at 08:56

  Det er ligeledes et problem i skolerne, hvor man ved at renovere klasselokalerne kan få et bedre indeklima og dermed mere produktive elever.

  KE Fibertec har skrevet en artikel om skoleventilation. Læs den her:
  http://www.ke-fibertec.com/showpage.php?pageid=1721802

 2. Kasper
  24. november 2011 at 09:47

  Hej Claus,

  Det er helt korrekt mht. skolerne og indeklimaet. Udfordringen ligger jo i at kunne optimere de eksisterende skoler så eleverne kan få noget frisk luft…Så kan I komme op med en smart ventilationsløsning så er det potentiale for noget stort. 🙂

  En lille rettelse til jeres kildehenvisning i artiklen.. Det er mig der er har regnet de der 2,5% ud…ikke DTU 🙂 http://www.alectia.com/index.php?cID=244

  Det sjove er at der er flere studier der begynder at påvise det samme som “vores” Rungsted-forsøg (jeg var sørme også involveret i det projekt – da Rungsted-forsøget var en del af mit Afgangsprojekt 🙂 ) Jeg læste en artikel fra USA omkring ventilation og indlæring der viste nogenlunde det samme som Rungsted-forsøget se: http://www.detgodeindeklima.dk/?p=123 – Så der er noget om snakken!

  Tak for kommentaren!

  Kasper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *