Jordkanaler til ventilation – umiddelbart en dårlig idé

Jordkanaler til friskluftsindtag virker umiddelbart som en fornuftig idé rent energimæssigt. Man kan i sommer-situationen køle udeluften lidt ned og omvendt i vinter-situationen varme udeluften en smule.

Løsningen er også set mange steder og især i nye boliger hvor mekanisk ventilation bliver mere og mere normalt. Men jordkanaler ses også i kommercielt byggeri (som en lille energi-gimmick).

Ingeniøren har i dag en artikel baseret på en ny undersøgelse fra SBI der viser at de fleste jordkanaler har problemer med skimmel. Om den skimmel så når ind til indeklimaet er stadigvæk uvis.

 

 

 

 

 

Jeg har personligt været modstander af jordkanaler netop fordi man introducerer en større risiko fordi kanalerne er i et andet klima (fugtighed og temperatur) end de vil være inde i bygningerne. Desuden er det voldsomt svært at rengøre kanalerne.

Nu skal man passe på med at konkludere noget ud fra få undersøgte anlæg. Men der er bare noget der får min røde lampe til at lyse.

 

 

1 comment for “Jordkanaler til ventilation – umiddelbart en dårlig idé

  1. Anders Tillebeck
    20. juli 2016 at 14:04

    Eneste problem er vist kondens. I stedet for at løse kondensproblemet, så kunne nedgravede ventialtionsrør evt. ses som et system udelukkende til, når udeluften er koldere end jorden. Altså et vingtersystem til opvarmning af udeluft mhp. at undgå isdannelse i ens varmeveksler.

    Hvis systemet blot ligger ubrugt hen over sommeren, så vil der ikke opstå kondens. Uden kondens vil der ikke være grobund for mikrobiel vækst, hvorfor dyre filtre også kan undgås. Systemet vil dermed blive billigere at vedligeholde, når der ikke er behov for dyre filtre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *