2 comments for “Kontakt

 1. Anne katrine
  31. juli 2016 at 10:08

  Hej
  Vi er en familie på Fire der bor i en nybygget lejlighed i København fra 2001.
  Vi flyttede ind for 10 år siden og vi har døjet med tørre slimhinder i al den tid. Jeg kan huske at kort tid efter vi flyttede ind så fik min søn en underlig rød plet i øjet og da jeg opsøgte en øjenlæge spurgte han om vi boede i beton, da jeg svarede ja så sagde han at det var derfor min søns øje var irriteret.
  Det gik væk men jeg oplever mig og os alle generet af luftkvaliteten, for eksempel ved at både jeg og min datter ofte vågner om morgenen med tilstoppet næse. Jeg vågner også op om natten med knastør hals og særligt når vi har været på ferie og er kommet hjem mærker vi det.
  Min søn havde pludselig også symptomer på høfeber her i foråret og jeg selv har døjet med en del hoste og symptomer fra at hals og lunger her sidste forår..efter at jeg var på en arbejdsplads som også kæmpede med dårligt indeklima og manglende ventilation.
  Vi bor på Vesterbro og derfor kan det måske også være luftforurening vi kæmper med ? Vi har også ret mange ting i lejligheden og evt. Er det støvet der generer? Men spørgsmålet er: hvordan måler vi luftkvaliteten i lejligheden, hvad er tør luft, støv eller forurening? Hvad gør man mod tør luft? Lufte ud eller ej? Vi skal have ryddet op og fjernet ting og støv men hvordan med grønne planter, er de gavnlige eller ej? Er der nogle man kan få til at komme og måle på indeklima?

  Vi har ikke rigtigt mulighed for at flytte da vores datter er handicappet og vi ikke kan flytte i noget med trapper og har ikke penge til en ny større lejlighed eller hus.

  Gode råd ville være en stor hjælp.
  Mvh Anne katrine

 2. admin
  1. august 2016 at 10:45

  Hej Anne Katrine,

  Tak for din besked. Det lyder som en ubehagelig oplevelse. Som med alt muligt andet indeklima – så kan årsagerne til det dårlige indeklima være en kompleks sag at finde ud af. Der er mange ting der hænger sammen når man snakker indeklima. Jeg plejer at sige at indeklimaet er noget af det mest komplekse ved at byggeri. Man har udeklimaet der svinger (vinter til sommer, våd til tør, by til land osv), så har man en klimaskærm (vinduer, ydervægge, tag osv), så har man teknikken (ventilationsanlæg, varmeanlæg osv) og ikke mindst mennesket midt inde i bygningen. Der er mange knapper – og fungerer én af dem ikke kan det få indeklimaet til at blive dårligt.

  Når jeg læser din beskrivelse – så synes jeg du bør få nogle til at se på jeres lejlighed. Man kan godt begynde at gøre nogle ting selv og købe måleudstyr – men det kræver nok en professionel der kan se helheden og spørge de rigtige spørgsmål. F.eks. er der et mekanisk ventilationsanlæg i ejendommen? Hvor ofte gør I rent? Hvor ofte lufter I ud? Og en professionel vil også vide hvad målingerne reelt betyder. Det kan også være noget byggeteknisk – boliger fra start 2000 havde det med at blive bygget i en vældig fart – så der kan være fejl på bygninger fra den periode.

  Typisk vil man måle temperatur, relativ luftfugtighed og CO2 koncentrationen, men man vil I jeres tilfælde nok også koncentrere sig om kemi’en i luften og skimmel-risiko. Især det sidste hænger også sammen med temperatur og fugt. Kemi og skimmel måler man ved at tage en prøve og få den analyseret.

  Der er nogle ting man selv kan gøre for at gøre indeklimaet bedre. 1) Gør rent – sørg for at få støvet af og støvsuget. 2) Luft ud – men om vinteren pas på med ikke at lufte for meget ud (både på grund af energi, men også fordi man gør luften tørrere. 3) Hvis der er ventilationsanlæg – sørg for at der bliver skiftet ventilationsfiltre

  Gode indeklimaråd findes der mange af prøv at se på Bolius eller Astma og Allergi-forbundet

  Men som sagt vil jeg få en uvildig ekspert ud og se på lejligheden – evt. måle noget og få lavet en rapport. Det koster selvfølgelig noget alt afhængig hvor meget der skal måles og ses på. Der er desværre aldrig garanti for at man finder en årsag – men det vil være det bedste bud på at I kan få fundet ud af hvad der er galt. Skriv til mig hvis jeg skal sætte dig i forbindelse med en rådgiver.

  Håber du kan bruge det til noget, selvom det ikke var så konkret.

  Mvh
  Kasper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *